Tips og Tricks til Finder

I denne artikel ser vi på en masse tips og tricks til Finder. Vi ser på, hvordan du tilpasser din Finders vinduer, hvordan du udnytter tastaturgenveje, samt hvordan du kan vise skjulte filer og meget mere.

I kategorien How-To går vi i dybden med alt fra standard good-to-know ting til avancerede guides, tips og tricks til Mac, iPhone og iPad. I denne omgang går vi i dybden med Finder.app til Mac OS X. Nogle af tingene er nemme at finde ud af mens andre ting kan være avancerede for mange. Læs med og lær en masse tricks til din Finder og spring evt. over der, hvor du ikke føler dig hjemme.

Finder vindue

Der er fire forskellige visningstyper i Finder. De aktiveres med hver deres ikon i værktøjslinjen, eller vha. følgende tastaturgenveje:

  • ⌘-1 Vis som Symboler
  • ⌘-2 Vis som Liste
  • ⌘-3 Vis som Kolonner
  • ⌘-4 Vis som Cover Flow

Bruger du kolonne-oversigten, så kan du ændre bredden på kolonnerne nederst til højre for hver kolonne, som vist i billedet herunder.

Ændre størrelse på kolonne

Vidste du at du også kan holde alt nede mens du ændrer bredden for at justere alle kolonner samtidig? Finder kan også automatisk indstille bredden på en kollonne, så alle filnavne kan stå uden at blive trunkeret – det gøres ved at dobbeltklikke på resize-symbolet. Endnu bedre: Hold alt-knappen nede på tastaturet mens du dobbeltklikker, og Finder indstiller automatisk bredden på alle kolonnerne på en gang – smart.

For hver visningstype er der forskellige oversigtsvalg (Oversigt → Oversigtsvalg eller ⌘-J) til at indstille udseendet og indholdet i Finder-vinduet. Der er samme indstillingsmuligheder for listeoversigt som for CoverFlow, så sidstnævnte er udeladt her:

Oversigt Indstillinger

Du har f.eks. mulighed for at indstille baggrundsfarve eller baggrundsbillede, når du bruger symboloversigt. Udforsk evt. selv mulighederne i din Finder.

Tilpas værktøjslinje

Tilpas din værktøjslinje ved at slette eller tilføje elementer til værktøjslinjen. Gå til Oversigt → Indstil Værkøjslinje, så du kan indstille din værktøjslinje. Træk også programmer fra mappen med programmer til værktøjslinjen for hurtig adgang til disse programmer. Eller brug programgenvejene til at trække filer ind på, så filen åbnes i netop det program. Dette er f.eks. smart til hurtigt at trække en billedfil til Photoshop, eller en html-fil til en bestemt editor.

Tilpas værktøjslinje

Oversigt – vis sti

Få vist den fuldstændige sti til din nuværende placering i filsystemet ved at vinge denne indstilling af i menuen Oversigt. Det er værd at bemærke at filer og mapper kan trækkes til mapper i stien nedenunder for at flytte dem.

Vis sti

Vindue-titel drop-down

I et vindues titel kan du højreklikke eller ⌘-klikke for at få en drop-down, der viser dig hierakiet af mapper over den aktuelle placering.

Titel drop-down

Dette er ikke kun brugbart i Finder men i de fleste programmer på din Mac. I Word kan du f.eks. højreklikke på vinduets titel for at få et hurtigt overblik over dokumentets placering på din harddisk, samt klikke på en mappe, for at åbne den i Finder.

Word titel drop-down

Genveje

Mange af disse genveje til Finder.app kender du muligvis i forvejen, men der er garanteret også nogle, som du ikke kender til. Det er ikke alle genveje, som er lige brugbare, men for en som mig, så er tastaturgenveje ligesom guldkarameller – de smager godt og de sidder fast! Først de essentielle taster, der bliver brugt i genvejene:

  • ⇧ Shift
  • ⌥ Alt
  • ⌘ Command
  • ^ Control
Tastaturgenvej Beskrivelse
Mellemrumstast (eller ⌘-Y) Vis (QuickLook) en fil uden at åbne et program
⌘-Mellemrumstast Spotlight (Som standard)
⌘-N Nyt vindue
⌘-⇧-N Ny mappe
⌘-Z Fortryd handling
⌘-⇧-Z Gentag handling
⌘-slet Flyt til papirkurv
⌘-⇧-slet Tøm papirkurv
⌘-⇧-alt-slet Tøm papirkurv uden advarsel
⌘-op En mappe tilbage
⌘-ned En mappe frem, eller åbn fil/program
⌘-O Åbn valgt element
⌘-⇧-A Åbn mappen Programmer
⌘-⇧-D Åbn mappen Skrivebord
⌘-⇧-U Åbn mappen Hjælpeprogrammer (Utilities)
⌘-⇧-K Åbn mappen Netværk
⌘-⇧-H Åbn Home mappen
⌘-D Dubler valgte elementer
⌘-L Opret henvisning/alias for valgt element
⌘-træk Flyt (Smart ved flyt af en fil fra en ekstern enhed)
alt-træk Kopier (Efterlader kopi i original placering)
⌘-alt-træk Opret henvisning/alias

De sidste tre genveje bruges når man trækker i filer og mapper med musen.

Flere genveje kan findes på Apple’s hjemmeside: http://support.apple.com/kb/ht1343

Henvisning/alias

Nu har jeg nævnt ordene henvisning/alias i forbindelse med to genveje ovenfor, men hvad er en henvisning/alias? Kilde: Apple

“For at gøre det lettere at få adgang til en disk, et program, et arkiv eller en mappe kan du oprette en henvisning til emnet og anbringe henvisningen på et sted, hvor den er let at finde. Hvis du f.eks. ofte bruger TextEdit, kan du anbringe en henvisning til det på skrivebordet i stedet for at lede efter det, hver gang du skal bruge det. Når du dobbeltklikker på henvisningen, åbnes det originale emne.”

Update:
Bruger du Dropbox, og kunne du godt tænke dig at synkronisere en mappe, som ikke ligger i Dropbox-mappen? Opret en henvisning/alias til den mappe og placer den i din Dropbox-mappe, og så synkroniserer Dropbox indholdet for dig – filerne ligger stadig i deres originale placering udenfor Dropbox-mappen. Jeg har bl.a. oprettet en henvisning til Skrivebords-mappen i Dropbox-mappen, da jeg ofte smider vigtige ting på skrivebordet i farten. På den måde synkroniseres indholdet af mit skrivebord altid med Dropbox.
Jeg må beklage at jeg har taget fejl mht. ovenstående metode til at synkronisere mapper udenfor Dropbox-mappen. Efter at have dobbeltchecket metoden, har jeg konstateret at en henvisning/alias ikke virker helt efter hensigten. Det du skal gøre, involverer et besøg i Terminal.app, hvor du skal oprette et symlink vha. ln-kommandoen som følgende:

ln -s /path/to/folder/name_desired_folder/ ~/Dropbox/desired-folder

Læs mere om Dropbox symlinks på Dropbox’ Wiki, hvor der er flere idéer til smarte Dropbox-tricks.

Terminal Hacks/Tweaks

Din Mac har en masse skjulte funktionaliteter, som kan ‘låses op’ fra Terminal.app. Kan du lide at eksperimentere med din Mac, så er dette noget for dig, men vær stadig forsigtig. Find Terminal i Programmer/Hjælpeprogrammer/Terminal.app eller brug Spotlight til at finde programmet.

Vis skjulte filer

Har du behov for at se skjulte filer på din harddisk, så skriv følgende i Terminal. Før ændringen træder i kraft, skal du genstarte Finder med killall Finder som skrevet herunder.

defaults write com.apple.Finder AppleShowAllFiles -bool TRUE
killall Finder

Vil du gerne skjule dem igen, så ændrer du blot det sidste til false:

defaults write com.apple.Finder AppleShowAllFiles -bool FALSE
killall Finder

Fuldstændig sti i vinduets titel

Nedenstående kommando gør at dine Finder-vinduers titel viser den fuldstændige sti.

defaults write com.apple.finder _FXShowPosixPathInTitle -bool TRUE
killall Finder

Fuld sti i vinduets titel

Skulle du fortryde, så skriv følgende i Terminalen for at vende tilbage:

defaults write com.apple.finder _FXShowPosixPathInTitle -bool FALSE
killall Finder

Skjul ikoner på Skrivebordet

Denne kommando giver dig et 100% rent skrivebord, uanset hvor slemt det står til, ved at deaktivere dit skrivebord så ikonerne skjules. Filerne på dit skrivebord er stadig tilgængelige i din home-mappe /Brugere/bruger/Skrivebord.

defaults write com.apple.finder CreateDesktop -bool FALSE
killall Finder

Skulle du fortryde, så udskifter du false med true:

defaults write com.apple.finder CreateDesktop -bool TRUE
killall Finder

Ulempen ved denne kommando er at det ikke længere er muligt at trække filer til skrivebordet. Derfor kan det være en bedre løsning for mange at benytte programmet Camouflage som skjuler skrivebordsikoner på en mere hensigtsmæssig måde via. et ikon i menubaren.

QuickLook Xray

Denne kommando aktiverer xray til din QuickLook funktion, så du kan ‘se igennem mapper’. Når quicklook aktiveres på en mappe, vises en lille animation af indholdet i mappen, med et xray-lignende filter:

defaults write com.apple.finder QLEnableXRayFolders -bool TRUE
killall Finder

Quicklook Xray

Igen, for at deaktivere xray i QuickLook indtastes nedenstående i terminalen:

defaults write com.apple.finder QLEnableXRayFolders -bool FALSE
killall Finder

Afrunding

Vi håber du nød denne gennemgang af Finders funktioner og indstillingsmuligheder, selvom det ikke er det hele, som er lige relevant for alle – Jeg selv har opdaget nogle guldkorn i min research til denne artikel. Du kan også tage et kig på vores anmeldelse af TotalFinder, der er et udvidelsesprogram til Finder på Mac.

Er der andre gode tips, vi andre bør kende til, så tøv ikke med at dele dem med os i kommentarerne.

Bjarke N. Hansen
23-årig Datalogi-studerende fra Odense, der elsker musik, programmering og godt design. Jeg er stolt ejer af Mac, iPhone og iPad.

10 Kommentarer

Bjarke N. Hansen 1 26. January, 2011

Her er en sjov lille artikel om ”Legendary Selections” i Finder. Det er ikke altid som man tror :)
le.mu.rs/motherfuc…ections%2C_Dude.html
… Dude, have you ever, you know, just really stopped to look at selection behavior in the Finder. It’s so weird, man. Like totally trippy. …

Tina Gjerulff 2 8. February, 2012

Super side… har gjort mit liv meget lettere!

Julie 3 5. August, 2014

Hej Bjarke

Kan du mon hjælpe mig med at få mappen “Dokumenter” tilbage under “Favoritter” i Finder? Jeg er på en eller anden måde kommet til at fjerne mappen. Jeg bruger en MacBook Pro.

Mvh Julie

Sanne 4 2. September, 2014

Hej Bjarke

Håber du kan hjælpe mig med et problem.
Jeg har på en eller anden måde slettet Dropbox fra favoritter i min Finderapp.
Kan du fortælle hvordan jeg får den tilbage igen?

Mvh Sanne

Henny 5 12. September, 2014

Hej Bjarke
Kan se at du ved rigtig meget… om Mac – jeg har et mindre problem.
Et dokument har “sat sig fast på min værktøjslinje i Dropbox – hvordan fjerner jeg den?
Jeg har studeret dit indlæg, men har ikke funder løsningen endnu – håber du kan hjælpe mig
Mvh. Henny

Matilde 6 21. January, 2015

Hej :)

Jeg vil høre dig, om du ved, om der er en indstilling, hvorved man kan indstille standardsteksten til dansk, når man kopierer noget. Hvis jeg f.eks. kopierer noget fra nettet, en skolebog el. lign. og sætter det ind i word, laver den røde streger under ordene, selvom det står på dansk.

Har du et forslag til, hvad man kan gøre ved det?

Mvh.

Gitte 7 1. March, 2015

Hej
Kan man ikke få værktøjslinie til at vise “navn” under symbolet –
f.eks. og kan man ikke låse værktøjslinien så den hele tiden er synlig?
Venlig hilsen
62 års “nørden”:-)

Joyce 8 19. November, 2015

Hej :)
mht. Finder .

Når jeg gerne vil gemme en fil, så bliver de mapper som jeg har placeret under favoritter ikke vist. Det gør det rigtig svært at gemme sine finer hurtigt i de mapper som jeg plejer. Denne funktion er forsvundet efter jeg opdaterede den.

Lige dukker der kun “enhed” op.

Det er bøvlet fordi jeg skal lede efter mappen, og det er ikke altid jeg kan finde lige de mapper, som jeg plejer ta bruge.

Kan du hjælpe mig?

Hilsen Joyce

Gunnar Gervin 9 5. May, 2017

Mappen “Dokumenter” er forsvundet igen i min MacBook Pro..

Gunnar Gervin 10 5. May, 2017

Mappen “Dokumenter” er forsvundet i min MacBook Pro.
HVORLEDES FÅ MAPPEN “DOKUMENTER” TILBAGE?

Skriv kommentar