TotalFinder – tabs og mere til Finder

TotalFinder er et smart program, som forbedrer din oplevelse af Finder på mange områder. Udover en masse ekstra indstillinger giver TotalFinder dig tabs som du kender dem fra din browser. En yderst velkommen tilføjelse.

Finder.app på Mac er en af de ting du ser som det første, når din Mac starter. Det er her du organiserer og interagerer med filer, mapper, programmer, diskdrev og netværkscomputere mm. Alle disse arbejdsopgaver efterlader hurtigt din skærm med mange Finder-vinduer på kryds og tværs, og man kan hurtigt miste overblikket. BinaryAge (@binaryage) har derfor udviklet TotalFinder for at rette op på de små ting, der i hverdagen kan hæmme den gode oplevelse af det ellers fantastiske operativsystem.

Funktioner

Som allerede beskrevet får du tabs i din Finder med TotalFinder. Det lyder måske som en banal feature for nogle, men man vænner sig ekstremt hurtigt til det ekstra overblik og det bliver næsten uundværligt. Forestil dig blot af browse på nettet uden tabs (overdrivelse fremmer forståelsen). Dine tabs fungerer præcis som man forventer det. Du kan rokere rundt på rækkefølgen af dine tabs, du kan trække tabs ud til et separat vindue og omvendt trække separate vinduer ind på en tabbar.

Tabs

Åbner og placerer du to Finder vinduer ved siden af hinanden, når du skal flytte filer fra et sted til et andet? Dual Mode i TotalFinder viser dig to vinduer ved siden af hinanden med en enkelt genvejstast, så du kan flytte filer nemt og effektivt.

dualmode

Visor er et Finder-vindue, der kan aktiveres på tværs af hele systemet vha. en genvejstast. Når det aktiveres glider et Finder vindue op fra bunden af skærmen hvorfra du lynhurtigt har adgang til en fil, som fra Visor-vinduet kan trækkes til en ny meddelse i Mail.app, til et FTP-program, eller noget helt andet.

visor indstillinger

TotalFinder kan også forhindre .DS_Store filer i at blive oprettet både i lokale mapper og på netværksdrev vha. Alepsis funktionen. Disse .DS_store filer oprettes i samtlige mapper på din Mac, og bliver brugt til at gemme informationer om mappen, såsom ikonpositioner, mappebaggrunde og visningsindstillinger. Dette har aldrig været et problem for mig, så denne funktion har jeg aldrig aktiveret. Sidder du dog ofte og roder på fælles netværk gennem Finder, så kan det være en god idé at forhindre oprettelse af .DS_Store filer på netværksdrev.

alepsis-indstillinger

Folders on Top er indstillingen, der altid viser mapper øverst i listen over filer og mapper. Så kan du bare ikke vænne dig til blandede filer og mapper, så er denne funktion meget handy. Specielt i mapper med rigtig mange filer og mapper. Funktionen kan hurtigt slås til eller fra med en genvejstast.

folders on top

I Finder kan man Copy&Paste filer på tværs af mapper og programmer, der som navnet antyder betyder at man tager en kopi af filen. Mange er dog vant til at kunne klippe filer og indsætte dem et andet sted (Cut&Paste), hvilket betyder at filen slettes fra den originale placering og indsættes på den nye – men det er ikke en standardfunktion i Finder. Med TotalFinder kan man nu bruge Cut&Paste med ‘Cmd + x’ som havde det altid været der. En meget velkommen funktion i mine øjne.

Cut&Paste

Mangler

Nogle ville måske savne en indstilling til at ændre udseendet på TotalFinders tabs så de ligner Safari, men jeg kan nu meget godt lide Chrome-looket. Jeg kan ikke komme på noget som mangler rent funktionelt. Derimod kan indstillingsvinduet virke en smule rodet og teknisk, og det har ikke ændret sig meget siden de første beta-dage. Så et bedre overall finish i indstillingerne ville være lige i øjet.

Alternativer

Der er selvfølgelig andre udviklere, der forsøger at forbedre Finder. Hvor TotalFinder udvider og gemmer sig bag Finder.app, så er Path Finder og Xfile to alternativer, der begge kører som selvstændige (standalone) applikationer. Af de to er det nok Path Finder, der minder mest om TotalFinder hvad angår funktioner, hvor Xfile markerer sig rent teknisk med høj hastighed og integration af UNIX filoperationer. Et tredje og noget mere anderledes alternativ til Finder er FileBrowse, der giver et mere visuelt syn på dine filer med 3D-ikoner og visning af filindhold direkte i vinduet, hvis man er til sådan noget.

Afrunding

TotalFinder installeres som en integeret del af Finder, og virker dermed som en fast del af Mac OS X. Man bemærker aldrig at TotalFinder er tilstede, og det er for mig en vigtig ingrediens i en god Mac App. Når man først har foretaget sine valg i indstillingerne, så kører det hele på skinner i en rigtig god oplevelse. TotalFinder koster knap 90 kr og kan varmt anbefales til både den nye og den erfarne ejer af Mac.

Bjarke N. Hansen
23-årig Datalogi-studerende fra Odense, der elsker musik, programmering og godt design. Jeg er stolt ejer af Mac, iPhone og iPad.

0 Kommentarer

Ingen kommentarer

Skriv kommentar