TextExpander

Er du en keyboard junkie som jeg selv, koder eller skriver du meget på din Mac? Så er App’en TextExpander lige noget for dig. Vha. brugerdefinerede nøgleord/forkortelser kan du skrive ofte brugte ord og sætninger med få tryk på tastaturet.

TextExander kan være en hjælp på rigtig mange områder i det daglige. Personligt er mit hyppigste brug af TextExpander når jeg skal programmere, hvor man ofte skal skrive mange snørklede ting med specielle tegn osv. Men TextExpander er meget mere end bare et hjælpeværktøj til f.eks. programmører. Applikationen er en stor hjælp hvis du f.eks.:

  • Ofte skal skrive det samme afsnit tekst flere gange.
  • Ofte udfylder navn, adresse, email, telefonnumre osv. i mails eller på nettet.
  • Laver stavefejl på de samme ord igen og igen. Tilføj dine typiske stavefejl til TextExpander, og applikationen retter dem automatisk for dig.
  • Og meget, meget mere. Kun fantasien sætter grænser for TextExpanders muligheder.

En licens til TextExpander koster små pebrede 34.95$ (209 kr. i Mac App Store). Men har man først betalt er man glad for købet.

Hvordan virker TextExpander?

Jeg vil ikke gå voldsomt meget i detaljer med TextExpander, men blot kort gennemgå hvordan hovedtrækkene virker. Heraf burde styrkerne ved programmet fremstå nogenlunde klart.

Hvis du f.eks. ofte skriver den samme signatur i dine emails (Selvom Mail.app på Mac har indbygget håndtering af signaturer, men det er blot for at illustrere eksemplet.) kunne du blot skrive “mmvh” (nøgleordet for din signatur), og TextExpander vil automatisk udvide dette til f.eks.:

Tusind tak for din email.
Mvh. Bjarke Niemann Hansen.
http://macapps.dk

Og dette vil virke overalt på din Mac: i alle tekstfelter, i browseren, i Mail.app osv.

Ligeså med diverse kode-relaterede ting – hvis man f.eks. ved, at man ofte bruger while-loops, så kan man lave et nøgleord til dette også – det kunne være “wwhile”, og hvis dette skrives kan TextExpander udvide det til

while(){

}

med markøren klar til at skrive inde i parantesen. Det er klart at mulighederne er uendelige uanset ens behov. Smile Software har et par video-guides, som viser, hvordan man kommer i gang med programmet samt andre gode guides og råd.

TextExpander

Nøgleord

Kunsten er at vælge et system til sine nøgleord/forkortelser, som man nemt kan huske. De skal også helst være så korte som muligt, for at spare flest mulige tastaturtryk, og for at skåne dine fingre. Man skal vælge sine nøgleord, så de ikke indgår i almindelig tekstskrivning, dvs. de må ikke være almindelige ord. Et trick kunne være at angive første bogstav dobbelt, da det sjældent danner noget meningsfuldt i almindelig sammenhæng. Bliver ens TextExpander snippets avancerede, kan man også angive et forskelligt tegn foran, for at adskille forskellige situationer eller kodesprog. Nøgleord til emails kunne man angive med en underscore, HTML kunne man angive med et komma foran, og CSS med et semikolon foran osv. for at have en vis adskillelse i nøgleordenes mønster.

Grupper

Jeg har allerede overordnet nævnt, at det er muligt at gruppere sine snippets, som nævnt f.eks. HTML, email, CSS m.fl. Det er muligt at finde nogle gode snippets-grupper på nettet, som kan downloades og indsættes direkte i TextExpander, men det er også ganske nemt at lave sine egne personlige grupper.

Det er muligt at tildele specifikke indstillinger til alle snippets i en enkelt gruppe. På den måde kan man angive hvilke programmer de skal aktiveres i, samt hvilke lyde der evt. skal afspilles og meget mere.

Design

Brugerfladen i TextExpander er ganske simpel, uden brug af specielle UI-elementer. Men TextExpanders styrke ligger ikke i intuitivt og lækkert design, men derimod i dets skjulte tilstedeværelse på din Mac – efter et par ugers brug bemærker man slet ikke programmet, og det føles 100% som om applikationen altid har været på din Mac. Det synes jeg er en kæmpe fordel. Derudover er der intet i det simple (måske kedelige?) design, som forhindrer dig – det hele er lige til og det er nemt og hurtigt at oprette og redigere snippets.

Alternativer

TextExpander er ikke alene på markedet i denne kategori af apps. Herunder er listet nogle andre lignende apps. Jeg har ikke haft mulighed for den store sammenligning, desværre.

Konklusion

Den største fordel for mig har helt klart været, at jeg ikke behøver at skrive de forskellige snørklede tegn, når man programmerer. Men ligeledes har jeg brugt TextExpander i forbindelse med rapport-skrivning i studiet, hvor ofte brugte ord blev lagt ind i TextExpander med nemme nøgleord, hvilket lettede skrivningen betydeligt.

TextExpander er ikke den mest elegante applikation rent designmæssigt, jeg har set, men det gør i realiteten ikke noget, for det er ikke et program, du opererer i rent visuelt. Det er derimod et program som ligger i baggrunden og gør sit job hver gang du skriver en bogstavssekvens, som TextExpander genkender. Og når man først har vænnet sig til at benytte det, så er det voldsomt effektivt i mange situatiioner – og jeg er sikker på, at man med tiden bliver mere og mere glad for TextExpander.

Er du bruger af TextExpander, eller et andet lignende program? Fortæl os gerne i kommentarerne herunder, hvordan du benytter det i det daglige.

Bjarke N. Hansen
23-årig Datalogi-studerende fra Odense, der elsker musik, programmering og godt design. Jeg er stolt ejer af Mac, iPhone og iPad.

1 Kommentar

Johng994 1 21. May, 2014

I will immediately grab your rss feed as I can not find your email subscription link or enewsletter service. Do you have any? Kindly let me know so that I could subscribe. Thanks. kfedeegakbgf

Skriv kommentar