Sparrow

Er du fan af Google, og har en Gmail konto, og du er måske lidt træt af at skulle bruge browseren til at tjekke og skrive mails? Så tag et kig på Sparrow som er en ny lille (og fantastisk) Gmail klient.

Hvad er Sparrow?

Sparrow er en Gmail klient til Mac OS X som er designet og udviklet af: Dihn Viêt Hoà (@dinh_viet_hoa), Dominique Leca (@domleca) og Jean-Marc Denis (@jeanmarcdenis).

Sparrow er stadig i beta niveau, og lige inden julen 2010 blev der udgivet en udgave 7 af den. Denne anmeldelse er baseret på beta 7 versionen, hvor der kan forekomme variationer hvis du bruger en ældre version af det.

Du kan downloade Sparrow via dette link: http://sparrowmailapp.com

Design

Sparrows design er skåret ned til benet, hvor designerne på sin vis er blevet inspireret af Tweetie. Det er simpelt og lækkert at se på, og du er ikke i tvivl om hvad du foretager. Tanken er at det skal være simpelt at håndtere emails, og derved kan man får vi en minimalistisk tilgang til designet.

Ude i venstre side har vi en hovednavigation, hvor vi har muligheden for at vælge mellem vores inbox- , Starred-, sendte-, Labels-, udkast- og slettede emails. Har du flere konti tilknyttet til Sparrow vil den vise et ikon for denne konto, som kan ses på billedet. Du får lov til at vælge en avatar til hver enkelt konti, så du kan kende forskel på dem.

I toppen af Sparrow har vi en sub navigation til at skrive en ny mail, svare på en modtaget mail, arkivere en mail og smide en mail ud i skraldespanden. Og så findes der selvfølgelig en søgeboks. Holder du cursoreren over et ikon vil der, igen, komme en tekst som forklarer hvad dette ikon gør.

I bunden har man mulighed for at tjekke for nye mails, og så findes der et lille ikon der får skyder en skuffe ud.

Denne skuffe gør det muligt at læse dine email uden at skulle dobbelt klikke for at åbne dem, og selvfølgelig giver Sparrow dig også mulighed for at gøre din mail til et Starred item, svare og få information om afsenderen. I header delen af skuffen, i højre side, ses et lille plus tegn. Dette gør det muligt for dig at give din mail et label.

Hvis du vælger den simple oversigt og dine mails, og ikke bruger skuffen, popper der et nyt vindue frem når du skal læse og svare på en email.

Som du formentlig kan se, så er der ikke mange knapper til at forvirre dig i Sparrow. Er du en bruger af Tweetie, applikation til Twitter, kan du med stor sikkerhed se at de to programmer minder om hinanden, hvor Sparrow har på fin vis lånt UI tanken fra Tweetie. Og de gør det godt.

Du er ikke i tvivl om hvad du foretager dig i Sparrow, eller hvad de forskellige knapper gør. UIʼet (User Interface) sætter fokus på selve tanken med applikationen; Læsning- og skrivning af emails, og Sparrow det løser sin opgave på fornem vis. Applikationen gør det muligt for dig at holde den minimalistiske linje, og gøre det mere komplekst ved brug af skuffen du kan få frem. Samtidig er der masser af små detaljer, som gør brug af Gmails ʻStarredʼ system og ʻLabelsʼ som fint og diskret markerer dine mails.

Funktioner

Sparrow er baseret på Gmail, hvs. at du har de samme funktioner i applikationen som du har i browseren. Du har mulighed for at give dine mails en stjerne, som en visuel indikation på at det er en vigtig mail. Derudover får du også mulighed for sætte labels på din mails, så du kan dele dem op i f.eks. privatliv, arbejde og andre valgfrie kategorier. Sparrow kan med andre ord det samme som Gmail i en browser. Hvordan Sparrow agerer i forhold til ʻGmail Priority Inboxʼ må jeg lade stå hen i det uvisse, men det virker til at Sparrow ikke tager hensyn til dette, og viser alle de tilsendte emails. Derudover har Sparrow et spamfilter, som virker til at være ret effektivt, hvor du selv har muligheden for at markere en email som spam. Der har dog været en enkelt svipser hos mig, hvor den snuppede en ikke-spam email som spam. Den valgte jeg ganske enkelt som ikke værende spam, og sidenhen har der ikke været problemer.

Hvis du har skrevet flere mails til en modtager, vil dine mails blive vist i listeform der er sorteret i efter dato. Det gør det nemt og overskueligt at kigge alle dine mails igennem, hvis du har en lang email historik med en person.

Du får generelt ikke lov til at pille ved særlig meget i Sparrow, som sikkert vil ærge et par stykker. Men for dem som gerne vil have en applikation der bare dur, og ikke er interesseret i at indstille den vildt meget, så er Sparrow en god løsning. Personligt, så er jeg en af dem der bare gerne vil have at det virker. Jeg er ikke særlig interesseret i hvordan og hvorledes programmet virker.. Bare det virker, og jeg kan ændre nogen enkelte muligheder.

Du får muligheden for at oprette diverse aliases, tilføje/ændre labels, tilføje din egen signatur, gøre det muligt at bruge Growl notifications, om der skal være et ikon i Dock’en og menu baren og om der afspilles en lyd ved modtagelse- og afsendelse af mails. Du kan derudover også tilføje dine egne genveje, og Gmail genveje. Og som en sidste indstilling kan du vælge om der skal vises reklamer eller ej, og dette kommer jeg ind på senere i denne artikel.

Mangler

Hvad kunne vi godt tænke os at se i Sparrow? (Følgende udtagelser er baseret på undertegnets uforbeholdne mening)

Som tidligere nævnt, så er er Sparrow stadig i beta version hvs. at der ikke er fuld funktionalitet i applikationen endnu, selvom det virker til at det er en 100% lanceret applikation.

Sparrow fungerer kun med Gmail i skrivende stund, men i fremtiden skulle der understøttet IMAP løsninger. Dette er en feature jeg personligt godt kunne tænke mig at se i beta versionen, for at få en idé om hvordan det kommer til at fungere. Dog har jeg fuld forståelse for, at Sparrow kun virker med Gmail i beta. Jeg vil hellere se et program der er fungerer godt med én ting, i stedet for at se et program der virker dårligt med mange ting. Kvalitet over kvantitet? Men det bliver bestemt rart at kunne tilføje sine IMAP email konti, for det er en anelse bøvlet at sørge for at Gmail skal styre din email konto, hvis du ikke er en Gmail bruger. Og hvis man ikke ønsker at have en Google konto, kan man ganske enkelt ikke teste Sparrow af.

Da jeg skrev om indstillingerne for Sparrow, nævnte jeg at man kan slå reklamer fra/til. Denne feature er blevet tilføjet i den seneste version af betaen, og hvorfor udviklerne har valgt at tilføje denne mulighed er jeg uforstående over for. Jeg synes det er helt fint, at man kan til- og fravælge reklamer. Men det skal være i den endelige version, og hvis Sparrow skal være reklame finansieret, så skal man have muligheden for at købe applikationen, og slippe for reklamerne. Så længe det er en beta version, så synes jeg bestemt ikke at der skal muligt at til- og fravælge reklamer. Det skal være 100% reklamefrit!

Konklusion

Kan vi så lide Sparrow? Er det et godt alternativ til f.eks. Mac OS Xʼs Mail?

Jeg er meget positiv over Sparrow, og det er blevet min standard email applikation. Jeg har tidligere været en stor bruger af Mail, men efter bekendtskab med Sparrow er det blevet utrolig nemt og overskueligt at holde styr på sine emails. Kender man til Gmails funktioner, og ved hvordan disse virker, så vil det højst sansynligt falde dig naturligt ind at bruge Sparrow.

Grafisk set er det simpelt, nemt og meget overskueligt at bruge. Det ser sleek og strømlinet ud, og du er aldrig rigtig i tvivl om hvad de forskellige knapper gør. Og skulle du være i tvivl kommer der en fin lille pop up boks og fortæller dig hvad du har brug for at vide. Til den opmærksomme bruger; Du ligger formentlig mærke til at scrollbaren er væk, og kun kommer frem når du scroller. Dette virker meget logisk, og du vender dig hurtigt til den funktion. Sparrow overholder Mac OS Xʼs design, som kendertegner nem og overskuelig navigation.. Bl.a. med drag ʻnʼ drop filer der skal vedhæftes din email.

Funktionsmæssigt virker applikationen meget fint, og det er ret stabilt. Især når man tænker på det er en beta version. Hvis der bliver implementeret en form for kalender funktion i fremtiden, vil dette være lækkert og rart. Men dette er kun en tanke fra undertegnet, og umiddelbart tror jeg ikke dette vil ske.

Hvis der skal findes nogen minusʼer må det bestemt være, at der en en form for reklameindtægt i betaen nu. Det er som standard slået til, og du skal selv ind i indstillingerne for at slå dette fra. Et lille opråb fra mig er: Der skal ikke være reklamer så længe det er en beta. Det må vente til den endelige version, hvis man ikke ønsker at betale for applikationen.

Derudover kunne jeg godt have tænkt mig, at der var IMAP understøttelse. Men udviklerne har min fuldeforståelse overfor at det kun er for Gmail brugere, og at man sagtens kan få IMAP funktionen til at fungere.. Hvis du har lidt teknisk snilde, og kan finde ud af at sætte dette op i din Gmail indstillinger.

Med det sagt, så er Sparrow et fantastisk nemt og overskuelig program til emails. Det er mit fortrukne email program, og jeg har ikke i sinde at skifte tilbage til Mail. Så jeg kan varmt anbefale Sparrow til jer der har lyst til at prøve noget andet end de velkendte email programmer.

Men hvad siger du? Synes du også Sparrow er en god lille applikation, eller er det noget af det værste du har prøvet?

Tommy Bünger
27 årig uddannet multimedie designer der arbejder som grafisk- og webdesigner. Jeg har været Mac bruger i 6 - 7 års tid, med en stor passion for Apple.. Og deres univers, og hvordan de kan drive så sund en forretning med en, lidt, forældet forretningsmetode og lukkethed.

1 Kommentar

Cheryl 1 18. July, 2013

Fantastic goods from you, man. I have understand your stuff previous to
and you are just too excellent. I actually like what you’ve acquired here, really like what you’re saying and the way in which you say it.
You make it enjoyable and you still take care of to keep it wise.
I can’t wait to read far more from you. This is actually a wonderful site.

Skriv kommentar