Alfred – Din Personlige Butler på Mac

Alfred er en såkaldt ‘quicklaunch’ app, som åbner programmer, finder filer, foretager søgninger på google og meget mere vha. ganske få tryk på tastaturet. Alfred er én blandt mange af denne type programmer, men læs her hvorfor netop Alfred er favorit.

Alfred er et produktivitetsprogram til Mac, som giver dig lynhurtig adgang til dine programmer, websøgning, iTunes funktioner, kontakter, mails, mm. – alt i et veldesignet og simpelt program. En quicklaunch app aktiveres med en simpel tastaturgenvej (Command-Space) og imens du indtaster det du søger, så listes resultaterne lynhurtigt. På den måde minimerer du brugen af mus og minimerer risikoen for at udvikle museskader – og det er tilmed rigtig effektivt, når man først lærer at bruge det.

Alfred (@alfredapp) udvikles af Andrew Pepperrell sammen med resten af sit hold. Den gratis udgave af Alfred kan nu downloades i Mac App Store (App Store link), men ønsker du Powerpack udvidelsen, så må du foreløbig købe licens fra alfredapp.com for ca. 110kr (12£).

Design

Som en typisk quicklaunch app gør, så flyder Alfred på toppen af alle dine vinduer, når den aktiveres. På den måde kan programmet tilgås uanset hvilket andet program du måtte have åbent.

Alfred

Alfred adskiller sig ved sin brug af stor skrift. Din søgning fremstår klart og tydeligt, og det er nemt at skimme gennem søgeresultaterne. Ellers er der ikke andet at tilføje, end at Alfred er en utrolig elegant og let app. Der er pt. to farvetemaer at vælge i mellem, nemlig light og dark, som er vist her.

alfred-dark

I version 0.8.1 (Pre-release) er der tilføjet muligheden for at tilpasse farvetemaet. Læs videre for en gennemgang af Powerpack og brugertilpassede farvetemaer.

Grundlæggende funktioner

De grundlæggende funktioner, som gennemgås her, er tilgængelige i den gratis udgave af Alfred.

Åbn programmer

Alfred kan åbne alle dine programmer med en kort genvej, og lærer hen ad vejen hvilke programmer du bruger mest, så dine søgeresultater er optimeret til netop dig.

alfred

Søg på nettet

Alfred lader dig søge lynhurtigt på dine favorit websider, og man kan tilmed tilføje sine egne brugerdefinerede søgninger. Herunder ses de foruddefinerede websøgninger i indstillingerne.

alfred

Herunder ses det, hvordan jeg har tilføjet søgning på macapps.dk og på wordpress.org med brugerdefinerede søgninger.

alfred

Find og åbn filer

alfred

Med et simpelt keyword, find, kan du søge efter filer og mapper på din harddisk og se dem i Finder. Vil du i stedet åbne filen direkte, kan du bruge open eller tegnet ‘. Man kan indstille Alfred til at inkludere filer i standard søgeresultater uden brug af keywords, men det gør søgninger en anelse tungere, så jeg vil anbefale at bruge find og open til dette. På den måde adskilles programmer også fra filer, så du får renere søgeresultater.

alfred

Filen vil åbne i det program, der som standard håndterer den valgte filtype. Læs med længere nede, hvor vi ser på nogle ekstra muligheder i søgeresultaterne med Powerpack aktiveret.

Lommeregner

En simpel men yderst brugbar funktion er muligheden for at indtaste regneudtryk. Alfred opdager selv at du skriver et regneudtryk, og med et tryk på ‘enter’, så er resultatet kopieret til udklipsholderen, så det kan indsættes i en mail, på netbank, mm..

alfred-calc

System kommandoer

Alfred er i stand til at slukke, genstarte, låse din Mac med nogle få nemme keywords. Sidder du ofte i fælles studiegrupper, på arbejdspladsen eller andet, så er det en god ide at låse sin Mac, når man forlader computeren – ellers er man et nemt offer for åndsvage facebook statusopdateringer eller lign..

Alfred - System kommando

Se resten af system kommandoerne i Alfreds Indstillinger.

Powerpack

Powerpack er en betalt (12£) udvidelse til Alfred, som tilføjer nogle ekstra funktioner. Læs med herunder og se om Powerpack er et nødvendigt tilkøb til Alfred for dig.

powerpack

Result Actions

Udover blot at finde og åbne dine programmer og filer, så giver Powerpack dig mulighed for at vælge hvad du vil gøre med den fundne fil eller det fundne program. Herunder er eksempler på et par ‘result actions’:

  • Seneste dokumenter (Vises for programmer)
  • Åbn med…
  • Send med Mail
  • Flyt
  • Kopier til
  • Slet

Alfred Result Actions
Alfred - Åbn med

iTunes funktioner

Med iTunes miniplayer i Alfred har du mulighed for at kontrollere dit iTunes lynhurtigt. Skift sang, søg eller giv den nuværende sang ratings. Altsammen mens du bliver præsenteret for albumcovers for det valgte nummer eller album.

alfred

Naviger i filsystemet

Naviger i dit filsystem, som du ville gøre det i terminalen. En feature, der nok ikke er specielt anvendelig for mange, da man oftest blot vil bruge søgning.

alfred-file-navigation

Historie over udklipsholder

Med denne indstilling aktiveret, vil Alfred holde styr på hvad du gemmer i din udklipsholder – dvs. når du bruger ‘Command-C’. Med en genvej (‘Command-Alt-C’) listes dine seneste kopieringer, klar til at bruges igen. Du kan ligeledes foruddefinere nogle tekst-snippets som du bruger ofte.

alfred-clipboard

Tilpas farvetema

Fra og med version 0.8.1 (pre-release i skrivende stund) kan man tilpasse Alfreds farvetema, så det passer lige præcis dig. Der er omkring 10 elementer i Alfreds interface, som kan farvelægges – sjovt hvis man vil have en lidt mere alternativ Alfred.

alfred_colour

Terminal kommandoer

Denne funktion er mest henvendt til den tekniske Mac-bruger, som skal bruge terminalen i ny og næ.

alfred_terminal

Andre quicklaunch apps

Synes du ikke Alfred er tilstrækkelig, så tag et kig på alternativerne herunder. Nogle er mere avancerede og andre mere simple.

Spotlight: Du kan selvfølgelig altid bruge Mac OS X’s egen indbyggede søgefunktion Spotlight. Den fungerer rigeligt fint for de fleste og kræver ikke at du installerer noget.

Launchbar (ca. 180kr): Launchbar er den store dreng i denne klasse, og er proppet med funktionaliteter. Meget af det er en smule overkill, hvis du spørger mig, men det er en smagssag.

Quicksilver (Gratis): Quicksilver har været manges favorit i lang tid. Dels pga. prisen (gratis) men også pga. udvidelsesmulighederne med alskens plugins.

Google Quick Search Box (Gratis): Quick Search Box er en open-source quicklaunch app, der kan mange af de samme ting som Alfred, såsom iTunes kontrol, email filer fra søgeresultater mm.

Butler (ca. 115kr): Butler kan tilpasses på alle leder og kanter ved at lade dig opsætte hotspots på skærmen, opsætte genveje i menubaren, indstille genveje, reagere på specifikke begivenheder og meget mere.

Jump (ca. 115kr): Jump adskiller sig fra de andre ved at lade dig bruge musen og ikke tastaturet. Så Jump er i realiteten mere en udvidelse af docken end det er en egentlig quicklaunch app.

Kender du andre quicklaunch apps, som vi har overset her?

Afrunding

Alfred giver dig i al enkelthed en lynhurtig quicklaunch app, der er 100 % smertefri og ekstremt nem at lære. Lad Alfred finde det for dig hver eneste gang, og du opdager hurtigt dens styrke. Alfred kan i sine grundtræk ikke mere end konkurrenterne (Quicksilver, LaunchBar, mfl.), men er i højere grad skabt med henblik den ‘almindelige’ bruger. Man installerer programmet, og så er man straks i gang. Ikke noget med avancerede indstillinger og udvidelsesscripts, som skal tilpasses før det virker ordenligt. Vælger man dog at installere Powerpack, så kan man få nogle ekstra funktioner og få en lidt mere avanceret quicklaunch app – stadig uden at forringe brugeroplevelsen. Jeg har brugt både Launchbar og Quicksilver, men jeg blev aldrig rigtig fortrolig med dem. Indlæringskurven ved Alfred er stort set ikkeeksisterende, så du skal ikke bruge tid på at udforske og prøve dig frem. Alfred er en helt klar favorit app på min Mac.

Er Alfred også butler på din Mac? Eller er du tilhænger af de gamle drenge som Launchbar og Quicksilver, eller blot Spotlight?

Bjarke N. Hansen
23-årig Datalogi-studerende fra Odense, der elsker musik, programmering og godt design. Jeg er stolt ejer af Mac, iPhone og iPad.

0 Kommentarer

Ingen kommentarer

Skriv kommentar