Flare

Du kender sikkert Instragram, Hipstermatic og alle de andre små billedredigerings apps til iOS platformen, og du kunne måske godt tænke en app til OS X? Sådan en app er nu kommet, og den hedder Flare. Men hvordan fungerer Flare, og kan det klare dine krav til billedbehandling?

Hvad

Flare er et nyt billedbehandlingsprogram til Mac OS X, der giver dig mulighed for at give dit billede specielle effekter som vi kender dem fra Hipstermatic, Camera+, etc. til iOS platformen.

Om du er en person der tager snapshots, og har lyst til at lege med forskellige effekter, eller ønsker du at lege med de basale indstillingsmuligheder med dit foto, så gør Flare det ret nemt og overskueligt at lave dine ændringer.

Målgruppen er den almene foto bruger, som ønsker at smide nogen fede effekter på sine billeder, og give ham/hende nogen basic redigeringsmuligheder. Ønsker du at gå i dybden med billedredigeringen, så skal du have fat i Lightroom, Photoshop eller Aperture (som er ret populære programmer til OS X). Men der er også en betydelig prisforskel, som kan sætte nogen begræsninger.

Flare er designet og udviklet af ‘The Iconfactory’ og ‘ArtisSoftware’, og det blevet sat til salg i Mac App Store i marts måned. Og som et launch tilbud er der 50% rabat, hvor jeg købte det til 69 dkr.

Design

Flare er et ok designet program, der benytter sig af det velkendte ‘drag ‘n’ drop’ system vi kender i Max OS X. Selve programmets UI er ikke noget banebrydende, og hvis du kender til Mac OS X systemet, vil du hurtig føle dig hjemme.

Du har mulighed for at indstille baggrundsfarven i dit ‘Darkroom’, så det passer til dit temperament. Og det er sådan set den indstillingsmulighed du har. Når du har åbnet programmet bliver du præsenteret for tre valg muligheder, hvor du ikke er i tvivl om hvad det går ud på.

Det er simpelt og lige til, hvilket er det der fungerer bedst.

Funktioner

Nu til det mest spændende ved denne anmeldelse. Hvad kan Flare, og er det noget som man får brug for?

Det Flare er god til, er at hjælpe dig til at forbedre dit billede som du enten selv har taget eller fundet på nettet, og gør det nemt at redigere i. Er det ligeså stærkt et program til at redigere sine billeder i som Photoshop, Lightroom eller Aperture? Nej, det er det ikke. Men der er også en ret stor pris forskel.

Flare fungerer mest som en sjov, og brugbar, app som gør det nemt og sjovt at redigere og dele sine billeder. Hvis du har lidt erfaring, og viden, om hvad diverse redigeringsmuligheder gør, så kan du komme ret langt. Men Flare bliver ikke en erstatning for f.eks. Photoshop eller Lightroom.

Flare har nogen pre-installeret effekter som du kan ligge oven på dine billeder, ligesom vi kender det fra f.eks. Instagram eller Camera+. Der er masser af filtre at vælge i mellem, og du får mulighed for at ændre på en given effekt. Derudover kan du skabe dine helt egne effekter helt fra bunden af, hvilket gør det lidt sjovere hvis du ikke er tilfreds med dem der følger med. En lille ekstra bonus er at du har mulighed for at downloade flere effekter fra Flare’s website, helt gratis. Super tiltag, hvis du ikke har mod på at skabe din egen effekt.

Der er ikke vildt mange effekter at vælge i mellem, så det er klogt af udviklerne, som gør at man bliver hængende i programmet og får lyst til at bruge det igen.

Som tidligere nævnt, så har du mulighed for at redigere dit billede, og fremhæve detaljer etc. som du kan f.eks. med Lightroom og Photoshop. Det giver dig nogen basis mulighed for at optimere dit billede, og du kan komme relativt langt med det. Men der er ikke indstillinger nok at kunne lege med, hvis du gerne vil bringe dit billede til det ‘næste niveau’. Der skal du have fat i et mere professionelt billedredigeringsprogram så som Lightroom. Men hvis du bare vil have nogen basis muligheder, og ikke har intentioner om at gå særlig meget i dybden med dit billede, så fungerer Flare’s indstillinger helt fint. Og som tidligere nævnt, så koster Flare ikke det store, kontra Photoshop og Lightroom.

Mens du sidder og ligger diverse effekter på dit billede, eller redigerer det, får du et live preview af hvordan det påvirker dit billede. Det tager et par splitsekunder for Flare at skabe et preview af effekten på dit billede, og gør det hurtigt og nemt at vælge den rigtige effekt, hvor du slipper for at vente flere sekunder på at previewet bliver skabt. Tager vi Photoshop som eksempel, så kan det godt tage et par sekunder for Photoshop at ligge effekten på dit billede, i preview mode. Dette gør processen en anelse langsom, og det kan være anstrengende fra tid til anden at skulle vente på dette.

Dette er ikke aktuelt i Flare, hvilket er et kæmpe plus. Når du har valgt den effekt du vil benytte dig af, skal Flare genskabe effekten så det passer den fulde opløsning på billedet. Dette kan godt tage et par sekunder, men du ved jo som sagt allerede hvordan det kommer til at se ud. Så intet brok fra min side af.

Mens du sidder og redigerer dine billeder, auto saver Flare dine indstillinger ‘on the fly’ så du senere hen kan bruge samme effekter/indstillinger på andre billeder. Detter er noget de kalder for et ‘Snapshop’. Det lugter lidt af OS X Lion’s kommende auto save funktion, og synes egentlig det er helt fint at Flare har denne funktion. Det gør at man ikke behøver at gemme konstant, og du får et hurtigere arbejdsflow.

Går du ind under Snapshot menupunktet får du en oversigt over diverse Snapshots du har gemt med tidens løb. Her får du et direkte preview af hvordan det kommer til at påvirke billedet.

Når du er færdig med at redigere dine billeder kan du vælge at gemme billedet som en JPEG-, PNG- eller TIFF fil, hvor du i Flare’s indstillinger kan vælge hvilken opløsning du ønsker at gemme i: 800 x 600-, 1024 x 768-, 1600 x 1200- og 2400 x 1600 px.

Nu hvor vi er ved fil typer, og indstillingsmuligheder, så kunne jeg godt tænke mig at se muligheden for at lege lidt mere med billedets data, hvis du har optaget billedet i RAW format. Bruger du f.eks. Lightroom får du mere armplads til at manipilere billedets data, hvilket gør RAW billeder ekstra sjove. Flare har ingen problemer med at læse RAW formatet, men som sagt… Ingen ekstra redigerings muligheder. Derudover skal det siges, at Flare arbejder en del langsommere når du sidder i RAW formatet. Dette kunne der godt arbejdes på, hvis en bruger ønsker at arbejde med RAW. Selvom der ikke er nogen grund til at gøre det.

Udover at gemme dit færdige resultat kan du sende dit billede som email, eller vælge at uploade det til Flickr. Dette kræver selvfølgelig at du har en Flickr konto. Men du har ikke muligheden for at dele billederne i andre sociale medier, hvilket er et relativt stort minus.

Det sætter nogen begræsninger ved at det kun er Flickr man kan dele billedet med, da Flickr ikke er så udbredt i Danmark som f.eks. Facebook.

Når du gemmer/eksporterer dit billede, så skabes der igen en ‘Snapshot’ af dine indstillinger.

Konklusion

Hvad synes jeg så om Flare?

Jeg synes det er et ganske fornuftigt billedredigerings program, der kan de fleste basic funktioner, plus det giver dig mulighed for at smide nogen fede effekter på dine billeder. Muligheden for at skabe dine egne effekter, samt at downloade nye effekter gratis, gør det kun bedre. Det var vel et spørgsmål om tid før der kom et Hipstermatic ligende program til OS X, da disse apps er blevet hurtig populære på iOS og Android platformene.

Flare er simpelt bygget op, og at du får vist live previews, når du redigerer dine billeder, er et stort plus. Du slipper for at vente på at få skabt en effekt, som måske ikke fungerer helt som du troede. Og derfor bliver nødt til at ‘undo’ denne handling.

Det er også et fint tiltag, at du har mulighed for at dele dit billede via Flickr. Men det er et relativt stort minus at du ikke kan dele det via Facebook og/eller Twitter, og andre sociale medier. Flare misser et stort publikum, i hvert fald i DK da Flickr ikke er lige så udbredt som Facebook. Synes ærligtalt at det er fjollet, og det er lidt skidt at disse muligheder er integreret. Det er en mindre ommer.

Design mæssigt har jeg ikke noget at klage over. Jeg er stor fan af minimalisme, og Flare er ret minimalistik. Ikke så mange dikkendarer, og underlige menuer at fare vildt i. I like!

Funktionsmæssigt kunne jeg godt tænke mig at se lidt flere redigeringsmuligheder, for du kommer ikke super langt hvis du gerne vil lege lidt mere med nogen dybdegående indstillinger. Men som jeg tidligere har skrevet, så er målgruppen heller ikke semi- og professionelle fotografer. Det er til dem der vil lege lidt med deres billeder, og ellers smide nogen fede effekter på.

Photoshop kan uden problemer skaber ligende effekter på dine billeder, men (og det er et lidt stort men)… Det er langt mere besværligt og tidskrævende end Flare. Og hvis du hverken har pengene til at anskaffe dig Phtoshop, eller evnerne til at tilføje diverse effekter, så er Flare et billigt og meget nemt alternativ.

Som jeg beskrev tidligere, så har du mulighed for at importere dine billeder i RAW format (hvis dit kamera kan optage billeder i RAW). Dog er der ingen grund til importere billederne i RAW i Flare, da det ikke giver dig nogen ekstra redigeringsmuligheder. Men hvis du insisterer på at arbejde i RAW.. Then knock yourself out! Samtidig skal du være opmærksom på at det tager væsentlig længere tid at tilføje effekter, og redigere billedet, grundet den ekstra data der er i RAW formatet.

Alt i alt, så er Flare en fin lille app. som jeg godt kan anbefale at købe. Men det har sine mangler, så som deling med sociale medier. Men taget prisen i betragtning, så er det ok. Det trækker ikke voldsomt ned. Det er lidt ærgerligt, og hvis jeg ønsker at dele billederne på Facebook… Så er det bare om at uploade billederne manuelt, selvom det kunne have været smartere gjort.

Men søger du en app., som kan smide nogen seje effekter på dit billede, samt basic redigering, så er Flare en sej og anbefalelsesværdig app. Så smut ind i App Store og køb den.

Et par billede eksempler:

Tommy Bünger
27 årig uddannet multimedie designer der arbejder som grafisk- og webdesigner. Jeg har været Mac bruger i 6 - 7 års tid, med en stor passion for Apple.. Og deres univers, og hvordan de kan drive så sund en forretning med en, lidt, forældet forretningsmetode og lukkethed.

0 Kommentarer

Ingen kommentarer

Skriv kommentar